فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 113 (بهار 1402)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 113 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پرویز داودی*، حسین صمصامی، محمدرضا سزاوار صفحات 5-28
    وضع مالیات بر عایدی سرمایه به خصوص در عرصه بازار دارایی هایی مانند ارز، طلا، سهام و مسکن می تواند راهکار مناسبی برای مواجهه با نوسان ها و کاهش سوداگری در این بازارها باشد. با این حال اقتصاد ایران طی سال های اخیر از ظرفیت مالیات بر عایدی سرمایه استفاده نکرده است که این موضوع همراه با افزایش در حجم نقدینگی و نبود فضای کسب وکار مناسب، موجب افزایش انگیزه برای فعالیت های سوداگرانه در بازارهای مذکور شده است. هدف از مقاله حاضر بررسی اثر عایدی دارایی های ارز، طلا، سهام و مسکن بر رشد تولید ناخالص داخلی، رشد سرمایه گذاری در کشور و در نهایت تعیین نرخ مطلوب مالیات بر دارایی های گفته شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد بیشترین نرخ مطلوب مالیات برمبنای تابع تولید ناخالص داخلی، مربوط به دارایی طلا به میزان 92/3 درصد و برمبنای تابع سرمایه گذاری مربوط به دارایی ارز به میزان 93/2 درصد است. کمترین نرخ مطلوب مالیات نیز در هر دو تابع تولید و سرمایه گذاری مربوط به دارایی مسکن به ترتیب معادل 69/2 و 52/1 درصد است.
    کلیدواژگان: مالیات بر عایدی، نرخ مطلوب مالیات، اقتصاد ایران
  • هادی مرسی، نفیسه متولی زاده نایینی* صفحات 29-55
    حملات سایبری که علیه سامانه های رایانه ای ارایه دهنده خدمات ضروری ارتکاب می یابند، مصداق ماده (739) قانون مجازات اسلامی (ماده (11) قانون جرایم رایانه ای) قرار می گیرند. براساس ماده یاد شده مرتکب آن صرفا به مجازات تعزیری حبس 3 تا 10 سال محکوم می شود؛ در حالی که وقوع حملات سایبری علیه سامانه های رایانه ای ارایه دهنده خدمات ضروری از قبیل خدمات درمانی، آب، برق، گاز، مخابرات، حمل و نقل و... موجب به خطر انداختن امنیت، آسایش و امنیت عمومی می شود. بنابراین صرف اکتفای مقنن به تعیین مجازات تعزیری و عدم تعیین مجازات حدی برای آن قابل نقد است. به این منظور، پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای و با روش توصیفی - تحلیلی درصدد است تا با بررسی مبانی فقهی و شرایط قانونی دو عنوان حدی «محاربه» و «افساد فی الارض»، امکان تسری ماده (279) قانون مجازات اسلامی (محاربه) و ماده (286) قانون مجازات اسلامی (افساد فی الارض) نسبت به حملات سایبری علیه سامانه های رایانه ای موضوع ماده (739) قانون مجازات اسلامی را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد تا مشخص کند با کدام یک از دو عنوان حدی ذکر شده در قانون مجازات اسلامی می توان مرتکب آن را مجازات کرد. در نهایت مقاله حاضر نتیجه گیری می کند سلاح های غیرمادی و غیرملموس سایبری را به آنچه که مشهور فقها و قانونگذار از واژه سلاح اراده کرده اند نمی توان تسری داد، در نتیجه عنوان حدی «محاربه» بر این گونه حملات سابیری قابل تسری نیست، بلکه عنوان حدی «افساد فی الارض» با لحاظ شرایط مقرر در قانون مجازات اسلامی قابل تسری خواهد بود.
    کلیدواژگان: جرائم سایبری، خدمات ضروری، حملات سایبری، محاربه، افساد فی الارض
  • علی نقی امیری، حمید زارع، حسن دانایی فرد، رضا بنی اسد* صفحات 57-100
    ظرفیت خط مشی به توانایی توسعه «گزینه های خط مشی» برای دستیابی به اهداف عمومی اشاره دارد. خط مشی گذاری با قانونگذاری در تعامل تنگاتنگ است؛ از یک سو، خط مشی هایی در قالب لوایح و طرح ها به قانون تبدیل می شوند و از سوی دیگر، برخی از قوانین خود جنبه خط مشی دارند؛ بنابراین، هرچه ظرفیت خط مشی گذاری در مجلس تقویت شود، قانونگذاری نیز تقویت می شود. قراین و مسایلی همچون تورم قوانین، صف طولانی طرح ها و لوایح در کمیسیون ها و همچنین لزوم خط مشی پژوهی برای ایجاد قوانین پویا و مادر، وجود دارد که بر لزوم مطالعه ارتقای ظرفیت خط مشی گذاری در مجلس شورای اسلامی می افزاید. هدف از این پژوهش، طراحی الگو از طریق شناسایی عناصر تشکیل دهنده ظرفیت خط مشی گذاری و شناسایی روابط بین آنهاست. این پژوهش با رویکرد کیفی و استراتژی مطالعه موردی انجام شده است که در آن مجلس شورای اسلامی به عنوان مورد مطالعه به صورت عمیق و کیفی بررسی می شود. بررسی برخی از بیانات مقام معظم رهبری، مصاحبه های نمایندگان مجلس شورای اسلامی، خبرگان قانونگذاری و خط مشی گذاری، گزارش های کارشناسی و طرح ها و لوایح، ابزارهای گردآوری اطلاعات هستند؛ زیرا این پژوهش مبتنی بر چندروشی یا کثرت گرایی است. روش تحلیل داده ها براساس تحلیل مضمون است که سرانجام الگوی نهایی با چارچوب ورودی - پردازش - محصول - زمینه طراحی شده است. زیرساخت های ظرفیت سازی، غنی سازی ظرفیت خط مشی ها و ظرفیت خط مشی های ارتقا یافته و همچنین محیط حاکم بر ظرفیت خط مشی ها از عناصر شکل دهنده الگو هستند که توجه و عملیاتی سازی آنها به وضع قوانین مادر و تقویت کارویژه های مجلس شورای اسلامی منجر می شود.
    کلیدواژگان: ظرفیت خط مشی، پارلمان، مطالعه موردی، قانونگذاری، خط مشی تقنینی، مجلس شورای اسلامی
  • قدسیه بخشی*، فرشاد مومنی، تیمور محمدی صفحات 101-137
    واکاوی ریشه های نابرابری و نسبت آن با توسعه اقتصادی - اجتماعی به یکی از دیرپاترین مجادلات تاریخ علم اقتصاد در عرصه های نظری و سیاستگذاری های عملی تبدیل شده است. بررسی سیر تحولات نابرابری در دو سطح درون کشوری و بین المللی علاوه بر اینکه نشان دهنده افزایش حساسیت ها نسبت به آن و لزوم توجه جدی است، حاکی از پیچیدگی های بسیاری در عرصه های علوم اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، به خصوص در کشورهای در حال توسعه است. مطالعه آرای متقدمین و بررسی نظرهای رقیب به نحوی که دربردارنده تجربه های کشورهای موفق و ناموفق در تحقق برابری و توسعه باشد، می تواند در ارایه طریق برای تصمیم گیران و دغدغه مندان توسعه کشور نقش روشنگرانه و بسزایی داشته باشد.در این پژوهش با رویکرد تحلیلی - توصیفی، تبیین نظری ارتباط متقابل نابرابری و رشد انجام و با تمرکز بر مجاری اثرگذاری مثبت و منفی نابرابری بر رشد، مهمترین آنها همراه با سازوکار اثرگذاری مطرح می شوند. در پایان نیز ضمن ارایه شواهد آماری، دلالت های موضوع برای اقتصاد ایران مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. نتایج نشان می دهد کارکردهای ضد توسعه ای نابرابری در اقتصاد ایران از دو مجرای مهم رانت جویی و تغییر الگوی مصرف و ایجاد وابستگی قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: نابرابری، رشد، توزیع درآمد، پارادایم های رقیب، اقتصاد ایران
  • مهدی محمدنیا* صفحات 139-174
    شیوع ویروس کووید-19 و انتشار سریع آن در عرصه جهانی، همه معادلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی جهان را در مدت زمان کوتاهی به هم ریخت. سرعت همه گیری و کشندگی این ویروس جهانی به حدی بوده است که حتی کشوهای توسعه یافته نیز نتوانستند خود را از گزند آسیب های انسانی، اقتصادی و سیاسی دور نگه دارند. امروزه بعد از دو سال از زمان شیوع این ویروس، هنوز چگونگی کنترل و مواجه با آن در صدر اولویت های تصمیم گیری کشورهای دنیا قرار دارد. شیوع سریع این ویروس که با افزایش تعداد مرگ و میرها همراه بود، دولت ها را وادار به اتخاذ اقدامات فوری و اضطراری جهت کنترل آن کرد و مجددا مقوله امنیت انسانی، به طور جدی در کانون توجه سیاستمداران و تحلیلگران سیاسی قرار گرفت. امنیت بهداشت زیربنای مفهوم امنیت انسانی به طور خاص و امنیت مشترک به طور عام است، چرا که ثبات و امنیت بین المللی بدون تضمین امنیت بهداشت و سلامت قابل تصور نیست. بدون شک شیوع ویروس کرونا با برجسته کردن مفهوم امنیت انسانی، نقش غیرقابل انکاری در تعدیل نگاه سنتی دولت - محور و سخت افزاری به مفهوم امنیت داشته است. این ویروس، خوانش جدید از مفهوم امنیت مشترک را در مطالعات امنیتی اجتناب ناپذیر کرد و همکاری و هم اندیشی بین المللی را برای کنترل این ویروس در چارچوب دیپلماسی جهانی بهداشت گسترش داد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و در چارچوب مفهوم امنیت انسانی در پی پاسخ به این سوال اصلی است که شیوع ویروس کووید-19 چگونه بر گسترش دیپلماسی جهانی بهداشت تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه مقاله این است «ویروس کرونا نگاه خودیارانه به مفهوم امنیت را به چالش کشیده و لزوم حرکت به سوی امنیت مشترک بر پایه همکاری های بین المللی را اجتناب ناپذیر کرده است. بر این اساس توسعه دیپلماسی جهانی بهداشت یک ضرورت استراتژیک برای کنترل همه گیری های جهانی است». جمع آوری داده ها برای تحقیق حاضر به صورت کتابخانه ای، مجلات تخصصی و سایت های معتبر اینترنتی بوده است.
    کلیدواژگان: کووید - 19 (ویروس کرونا)، امنیت، امنیت مشترک، امنیت بهداشتی، دیپلماسی جهانی بهداشت، سیاست خارجی، قدرت نرم
  • ابراهیم موسی زاده، شهاب اقبال* صفحات 175-211
    گرچه شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در اصل (115) قانون اساسی تصریح شده است، اما عدم ذکر مصادیق، مبهم بودن بعضی شرایط نامزدها، لزوم جامه عمل پوشاندن به سیاست های کلی انتخابات و ضرورت مبذولیت اهتمام حداکثری در تعریف شرایط نامزدهای ریاست جمهوری به خصوص شرایط مربوط به رجل مذهبی و سیاسی برای نامزدها توسط شورای نگهبان، این زمینه را ایجاد کرد که شرایط نامزدهای ریاست جمهوری در یک برهه زمانی خاص، توجه عموم مردم و سیاسیون را به خود معطوف کند. در مصوبه شورای نگهبان، برخی از شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری عینی تر شده، به نحوی که شناخت نامزدهای بالقوه ملموس تر شده است. با این حال تبیین حقوقی شرایط نامزدهای ریاست جمهوری علاوه بر اینکه مصادیق را شفاف تر جلوه می دهد سنجه های شناخت نامزدهای ریاست جمهوری از سایرین را نیز به نحوی تبیین می کند تا از ابهامات سابق به دور بوده و برای عموم مردم قابل تشخیص باشد. تلقی شدن رجل مذهبی و سیاسی برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نیاز به مقدماتی دارد تا شرایط مورد نظر برای هر نامزد توسط شورای نگهبان احراز شود. تبیین شرایط رجل مذهبی و سیاسی علاوه بر اینکه رویه و طریقیت رسیدگی شورای نگهبان به صلاحیت داوطلبان را مشخص می کند، ملاک های افراد واجد شرایط را نیز برای عموم مردم شفاف تر می کند. با این حال چون مصوبه یاد شده شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را جزیی تر بیان می کند، کمک شایانی به شفاف تر شدن فرایند انتخابات می کند. در این پژوهش ابتدا شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به طور اجمالی ذکر شده، سپس شرط رجل مذهبی و سیاسی بودن نامزدها مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت مصوبه شورای نگهبان مورد نقد و بررسی واقع شده است.
    کلیدواژگان: رجل مذهبی و سیاسی، رئیس جمهور، شرایط، شورای نگهبان، نامزدهای ریاست جمهوری
  • اسدالله پدرود*، فرج الله رهنورد، حبیب الله طاهرپور کلانتر صفحات 213-252

    منشور شهروندی سندی مکتوب است که به عنوان ابزاری برای افزایش توانمندسازی شهروندان، تقویت پاسخگویی کارگزاران، افزایش اعتماد میان کاربران خدمت و عرضه کنندگان آن به کار می رود و موجب افزایش اثربخشی و عملکرد سازمانی با ایجاد یک تعهد عمومی به پایبندی برای اندازه گیری استانداردهای ارایه خدمات می شود. در حال حاضر با گذشت بیشتر از سه دهه از طرح مفهوم منشور شهروندی هنوز در این باره خلا علمی و کاربردی وجود دارد. با توجه به این موضوع هدف اصلی مقاله حاضر شناخت مراحل استقرار منشور شهروندی در سازمان های دولتی است . این مقاله از نظر هدف ، کاربردی و از نظر نوع داده ها ، کیفی است و با روش فراترکیب و از تکنیک فرایند هفت مرحله ای ساندولوسکی و باروسو (2007) و چارچوب مهارت های ارزیابی حیاتی، از بیست مقاله استفاده شده است. با مرور ادبیات مشخص شد چارچوب و پایه های نظری منشور شهروندی براساس حقوق شهروندی، حاکمیت عمومی، مدیریت دولتی نوین و مدیریت ارزش های عمومی استوار است. همچنین پس از ارزیابی مقاله های به دست آمده مدل استقرار منشور شهروندی شامل چهار مرحله آماده سازی، طراحی، استقرار، پایش و ارزشیابی با استفاده از تحلیل متون در قالب نرم افزار MAXQDA ارایه شد. در نهایت نتیجه گرفته می شود که اجرای منشور شهروندی در سازمان های دولتی، موجب ارتقا پیدا کردن استانداردسازی خدمات، اطلاعات، قابلیت دسترسی، مشارکت، عدم تبعیض، پاسخگویی، شفافیت، قابلیت اعتماد و سازوکار رفع نارضایتی است.

    کلیدواژگان: منشور شهروندی، مدیریت دولتی نوین، مدیریت ارزش های عمومی، حقوق شهروندی، حاکمیت عمومی
  • فاطمه عزیززاده، علی رضایی*، حجت مبین صفحات 253-287
    از مهمترین حقوق سهام داران که در قوانین تجاری و نظام های حقوقی بسیاری از کشورها از جمله ایران، مورد تصریح و تضمین قانونگذار قرار گرفته ؛ حق کسب اطلاع سهام داران از وضعیت شرکت است. براساس ماده (139) لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347، حقوق اطلاعاتی سهام داران به صراحت مورد پذیرش قرار گرفته است؛ اما در خصوص گسترش این حق به برخی از انواع ذی نفعان شرکت ها، مقرره قانونی خاصی وجود ندارد. هرچند از جنبه نظری، برخی اصول اخلاقی حاکم بر نظریه ذی نفعان از قبیل اصل شفافیت و مسیولیت اجتماعی شرکت ها، دسترسی برخی ذی نفعان به اطلاعات شرکت را موجه جلوه می دهند، اما از لحاظ عملی، تعارض میان حقوق و منافع سهام داران و ذی نفعان در قالب موانعی همچون حاکمیت روح رقابت بر شرکت، حق دسترسی ذی نفعان به اطلاعات شرکت را دشوار می کند. بنابراین مقاله حاضر سعی دارد به صورت توصیفی و تحلیلی، مفهوم ذی نفع، مبانی لزوم دسترسی ذی نفعان به اطلاعات و موانع و چالش های پیش رو در اجرای این حق را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: نظریه ذی نفعان، ذی نفعان، سهام داران، حقوق اطلاعاتی، شرکت های تجاری
  • سید حجت الله علم الهدی، کمال کدخدامرادی*، محمدصادق فراهانی صفحات 289-321
    به موجب اصل (52) قانون اساسی واگذاری صلاحیت «تهیه بودجه» به دولت از یک سو و اعطای صلاحیت «رسیدگی و تصویب» آن به مجلس شورای اسلامی از سوی دیگر، سبب شده است تا در سایه سکوت قانونگذار عادی، اختلاف نظرهایی نسبت به حدود صلاحیت مجلس در رسیدگی و تصویب لایحه بودجه مطرح شود. پژوهش پیش رو با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اتخاذ رویکردی تحلیلی - توصیفی در مقام پاسخگویی به این سوال برآمده است که ضوابط حاکم بر رسیدگی مجلس به لایحه بودجه چیست؟ مبتنی بر ضوابط مستخرج از اصول مختلف قانون اساسی و نظرهای شورای نگهبان در مقام تطبیق مصوبات مجلس با قانون اساسی مشخص شد که صلاحیت مجلس شورای اسلامی در «رسیدگی به کلیات شکلی لایحه بودجه» محدود به «احراز صحت تنظیم ساختار شکلی لایحه» با هدف نظارت بر تشکیل لایحه بودجه از «ماده واحده و تبصره ها»، «جداول» و «پیوست ها» و در مقام «رسیدگی به کلیات ماهوی لایحه بودجه» نیز محدود به «رد کلیات لایحه بودجه و الزام دولت به اصلاح آن» است. همچنین «عدم تغییر موضوع لایحه بودجه»، «عدم تغییر بنیادین در اجزای لایحه بودجه»، «عدم اخلال در ایفای وظایف نهادهای اساسی»، «عدم اخلال در برگزاری رویدادهای منبعث از قانون اساسی» و «ارسال به موقع مصوبه بودجه به شورای نگهبان» از بایسته های حاکم بر مرحله رسیدگی به جزییات لایحه بودجه به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: لایحه بودجه، دولت، مجلس شورای اسلامی، شاکله بودجه، اصل (52) قانون اساسی
  • حسین رحمت الهی، سید احمد حبیب نژاد، سمانه تقی زاده* صفحات 323-353
    اصل تداوم نظام سیاسی ایجاب می کند که مجالس قانونگذاری تعطیل بردار نباشند. حال آنکه ممکن است شرایطی به وقوع بپیوندد که مجالس قانونگذاری را دچار فترت یا وقفه کند. پژوهش حاضر با به کارگیری رویکردی قانون محور از رهگذر تطبیق و مقایسه ضمن به کار گیری روش هرمنوتیکی و تفسیری به فهم مفهوم فترت می پردازد. همچنین با ارایه برداشتی قصد گرایانه، با استفاده از صورت مشروح مذاکرات قانون اساسی، فترت در مجالس قانونگذاری را از حیث عملکردی و نهادی قابل بررسی می داند. اگرچه از ظاهر اصل (63) قانون اساسی اصل عدم تعطیلی مجلس برداشت می شود؛ اما خلاها و ابهاماتی که در اصول متعدد قانون اساسی وجود دارد این پرسش را مطرح می کند که نظام حقوقی حاکم بر فترت مجلس در قانون اساسی ایران در مقایسه با سایر نظام های حقوقی چگونه است؟ در صورت امکان وقوع فترت کدام نهاد مناسب ترین جانشین برای مجلس شورای اسلامی است؟ سایر نظام های سیاسی به فراخور پارلمانی، ریاستی یا نیمه پارلمانی نیمه ریاستی بودن تمهیداتی را در قوانین خود پیش بینی کرده اند. در این میان نظام پارلمانی انگلیس پیش بینی کارآمدتری را در دوران فترت ارایه می کند، زیرا چنانچه دولت به حربه انحلال پارلمان متوسل شود، قضاوت میان پارلمان و دولت به مردم در قالب یک انتخابات عمومی واگذار می شود. این راهکار از یک سو موجب رهایی از بن بست می شود و از سوی دیگر به فترت پارلمان قالبی دمکراتیک می بخشد. همچنین تمهیداتی را برای اتخاذ تصمیم در دوران تعطیلات پارلمان باعنوان «فراخواندن پارلمان» پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: اصل عدم تعطیلی، فترت، فترت عملکردی، فترت نهادی، نهاد جانشین، نظام های سیاسی
  • مسعود فریادی* صفحات 355-382
    یکی از مهمترین راهبرد های تامین چوب مورد نیاز کشور و حفاظت از جنگل ها به طور همزمان، کشت چوب در زمین های مناسب است. نظر به اهمیت این راهکار قانونگذار دولت را مکلف به توسعه کشت چوب کرده است، اما این تدابیر برای تنظیم و توسعه تامین چوب و حفظ جنگل ها کافی نیست و خلاهای حقوقی در این باره وجود دارد. اول اینکه ورود نهادینه دولت به این فعالیت لوازم اداری، حقوقی و مالی خاص خود را لازم دارد و دوم اینکه به منظور کاهش تصدیگری دولت و تقویت مشارکت بخش خصوصی، حمایتی خاصی برای کشت چوب لازم است که این دو رکن لازم برای توسعه کشت در قوانین و مقررات ایران پیش بینی نشده است. در این مقاله با روش تحلیلی - آسیب شناختی مسیله خلاهای حقوقی در حمایت از کشت چوب به عنوان راهکاری برای حفظ جنگل های کشور بررسی می شود. در نهایت این نتیجه به دست می آید که با آنکه بستر حقوقی اولیه برای توسعه کشت چوب فراهم است، اما سازوکارهای حقوقی برای حمایت از توسعه مطلوب این فعالیت فراهم نیست. بنابراین پیشنهاد می شود ضمن مشخص شدن ساختار اداری لازم برای مدیریت مراحل مختلف کشت چوب، دستورالعمل جامعی برای تنظیم و تشویق این فعالیت و حمایت از بخش خصوصی در این زمینه تصویب شود.
    کلیدواژگان: کشت چوب، تنظیم بازار چوب، حقوق حفاظت از جنگل ها، تامین چوب، مدیریت چوب
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، حسین علی پور، حبیبه امینی صفحات 383-422
    تعمیق روزافزون آثار ناشی از جهانی شدن سبب شده تا کشورها کسب دستاوردهای اقتصادی را از رهگذر نگاه منطقه گرایانه و ظرفیت های ناشی از آن دنبال کنند. اهمیت اقتصادی منطقه آسیای مرکزی همچون نفت و گاز، خطوط لوله، کالاها و بازار مصرفی و صنایع مونتاژ و تاثیرگذاری سازمان همکاری شانگهای بر روندهای این منطقه سبب شده تا دیپلماسی اقتصادی ایران ناگزیر از توجه به آن باشد. پژوهش حاضر با طرح این پرسش که دیپلماسی اقتصادی ایران در آسیای مرکزی از رهگذر سازمان همکاری شانگهای با چه ظرفیت ها و چالش هایی مواجه است؟ با اتکا به روش توصیفی - تبیینی معتقد است که سازمان همکاری شانگهای فراتر از یک سازمان می تواند نقش مهمی در دیپلماسی اقتصادی ایران در منطقه آسیای مرکزی داشته باشد و این امر در گرو شناخت ظرفیت ها و تقویت آنها و واکاوی چالش ها و کاهش آثار آنهاست. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ظرفیت هایی همچون فراگیری سازمان از حیث اعضا در منطقه، عملکرد سازمان در راستای تحقق سیاست نگاه به شرق ایران و تعریف ساختارهای نوین مبتنی بر همکاری اقتصادی در سازمان می تواند به اهداف دیپلماسی اقتصادی ایران کمک کند. در مقابل، محورهایی مانند رویکردهای امنیتی حاکم بر سازمان و ساختار غیراقتصادی، مداخلات قدرت های فرامنطقه ای و تاثیر آن بر محدودسازی کنش های غیرامنیتی سازمان و در نهایت رویکرد توام با تردید برخی اعضا نسبت به رفتارهای بین المللی ایران مهمترین چالش های فراروی دیپلماسی اقتصادی ایران در مسیر این نهاد است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ایران، دیپلماسی اقتصادی، سازمان همکاری شانگهای، منطقه گرایی
|
  • Parviz Davoodi *, Hossein Samsami, Mohammadreza Sezavar Pages 5-28
    Capital gains taxation, especially in the field of assets such as currency, gold, stocks, and real estate, can be an advantageous way to deal with fluctuations and reduce profitability in the related markets. However, the economy of Iran has not benefited from capital gains tax capacity in recent years, which, along with the increase in the amount of liquidity and the lack of a convenient business environment, has increased motivation for mercantilism activities in the mentioned markets. This article aims to investigate the effect of foreign exchange, gold, stock, and real estate assets on the country's GDP and investment growth and determine the optimal tax rate on the mentioned assets. The results of this study exhibited that the highest optimal tax rate based on the GDP function related to gold assets at 92.3% and based on the investment function related to foreign exchange assets at 93.2%. The lowest optimal tax rates in production and investment functions related to real estate assets are 69.2% and 52.1% respectively.
    Keywords: capital gains taxes, optimal tax rate, Economy of Iran
  • Hadi Mersi, Nafiseh Motavallizaeh Naeini * Pages 29-55
    Cyber attacks against computer systems that provide essential services are subject to Article 739 of the Islamic Penal Code (Article 11 of the Computer Crimes Law). According to the article, the committed is sentenced to only three to ten years of imprisonment; While the occurrence of Cyberattacks against computer systems that provide essential services such as medical services, water, electricity, gas, telecommunications, transportation, etc., endanger security, comfort, and public safety. Therefore, only the legislator's confinement to determine the discretionary punishment and the non-determination of the hudud punishment for it is criticizable. For this purpose, based on a library and descriptive-analytical method, and reviewing the jurisprudential principles and legal conditions of the two hudud titles "Moharebeh" and "Corruption on earth", the present study tries to analyze and evaluate the possibility of extending Article 279 of the Islamic Penal Code (Moharebeh) And Article 286 of the Islamic Penal Code (Corruption on earth) to cyberattacks against computer systems subject to Article 739 of the Islamic Penal Code to determine which of the two hudud mentioned In the Islamic Penal Code, the committed be punished. Finally, this article concludes that immaterial and intangible cyber weapons cannot be extended to what famous jurists and legislators have taken from the word weapon, hence the title "Moharebeh" cannot be extended to cyber attacks, but the title "Corruption on earth" can be extended according to the conditions stipulated in the Islamic Penal Code.
    Keywords: Cybercrimes, Essential services, Cyber Attacks, Moharebeh, Corruption on earth
  • Alinaqi Amiri, Hamid Zare, Hasan Danaeefard, Reza Baniasad * Pages 57-100
    Policy capacity refers to the ability to develop “policy options” to achieve public goals. The policy has a close interaction with the legislation. On one hand, policies are converted to the law in bills and plans format, and on the other, some laws have policy aspects themselves. Therefore, if the capacity of policymaking is strengthened in parliament, then the legislation will be strengthened. There are evidence and issues such as hyperlexis, a long line of bills and plans in committees, and the required research policy to create dynamic and constitutional rules and laws, increasing the requirement to study policymaking capacity promoting in Parliament. The aim of this research is to develop a model through the identification of constituent elements of policymaking capacity and their relationships. This study was conducted utilizing a qualitative approach and case study strategy in which Parliament, as a case study, is explored deeply and qualitatively. Statements of the Supreme Leader, interviews with members of Parliament, the legislative and policy experts, expert reports, and plans and bills were used as data collection tools because the study is based on multi-method or pluralism. The data analysis method was based on thematic analysis and eventually, the final model was developed with the CIPP, context, input, process, and product, and framework. Capacity-building infrastructures, policy capacity enrichment, and improved policy capacity, in addition to the environment governing the policy capacity, are among the model elements, whose attention and operationalizing lead to the issue of constitutional laws and the strengthening of the special functions of the Islamic Consultative Assembly.
    Keywords: policy capacity, Parliament, case study, Legislation, legislative policy, Islamic Consultative Assembly
  • Ghodsieh Bakhshi *, Farshad Momeni, Teymour Mohammadi Pages 101-137
    Analyzing the roots of inequality and its relationship with socioeconomic development has become one of the longest-running controversies in the history of economics in theoretical and practical policymaking fields. The study of the evolution of inequality at both domestic and international levels, in addition to exhibiting augmented sensitivity to it and requiring serious attention, reveals many complexities in the fields of social, political, and cultural sciences, especially in developing countries. The study of the opinions of the pioneers and examining the competing theories in a way that includes the experiences of successful and unsuccessful countries in achieving equality and development can play an enlightening and improving role in providing a way for decision-makers and those concerned about the country's development.In the present study, with an analytical-descriptive approach, a theoretical explanation of the relationship between inequality and growth has been conducted, focusing on the channels of positive and negative effects of inequality on growth, the most important of them along with the mechanism of influence have been outlined. In conclusion, while providing statistical evidence, the implications of the issue for the economy of Iran have been discussed. The results indicated that the anti-development consequences of inequality in the economy of Iran can be examined through two important channels: rent-seeking and altering consumption patterns, and creating dependence.
    Keywords: Inequality, Growth, Income Distribution, Rival paradigms, Economy of Iran
  • Mahdi Mohammad Nia * Pages 139-174
    The outbreak of Covid-19 and its rapid spread on the world stage shattered all the political, economic, and global security equations quickly. The epidemy and death rate of this global virus has been so rapid that even the developed countries could not escape the damage of its human, economic, and political damage. At the moment, almost two years after the outbreak, controlling and dealing with it, is still at the top of the decision-making priorities of countries throughout the world. The rapid spread of the virus, accompanied by an unprecedented increase in death tolls, forced governments to take immediate and urgent action to control it, another time issue of human security came to the attention of politicians and political analysts.Health security is the foundation of human security in particular and common security in general because international stability and security are inconceivable without guaranteeing health security.Undoubtedly, the coronavirus outbreak has played an irrefutable role in modifying the traditional state-centric and hardware-based view of security. The virus made a new look at the concept of common security inevitable security studies and expanded international cooperation and collaboration to control the virus within the framework of global health diplomacy.  Deploying a descriptive-analytical method in the framework of the human security concept, this article seeks to answer the main question: How has the outbreak of Covid-19 affected the development of global health diplomacy? The hypothesis is that "The coronavirus has challenged the self-aiding view of the concept of security and has made a requirement of moving towards common security based on international cooperation inevitable. Consequently, developing global health diplomacy is a strategic requirement for controlling global epidemics. Data was collected through library studies, specialized journals, and reputable Internet sites.
    Keywords: Covid-19 (Coronavirus), security, Common Security, Health Security, Global Health Diplomacy, Foreign Policy, Soft power
  • Ebrahim Mousazadeh, Shahab Eghbal * Pages 175-211
    Although the eligibility of presidential candidates is specified in Article 115 of the Constitution, not mentioning cases, the ambiguity of some conditions of candidates, the requirement to implement general election policies, and the requirement to utmost minding in defining the conditions of the presidential candidates, especially the Guardian Council's conditions about being a religious and political figure, created a situation for the presidential candidates to attract the attention of the public and politicians at a particular time. In the Guardian Council resolution, some conditions of the presidential candidates are more objective, so that identifying potential candidates has become more tangible. However, the legal explanation of the eligibility of the presidential candidates, in addition to making the cases clearer, theorizes the criteria for recognizing the presidential candidates from others in a way being far from the previous ambiguities and being diagnosed by the general public. Being a perceived religious and political figure candidate requires a prerequisite for achieving the desired conditions to approve Guardian Council's oversight. Clarifying the conditions of religious and political status, in addition to specifying the procedures and methods of the Guardian Council's examination of the qualifications of candidates, makes the criteria of qualified candidates more transparent for the general public. However, since the aforementioned resolution describes the conditions of presidential candidates in more detail, it supports making the election process more transparent. In this study, in the beginning, the conditions of the presidential candidates are briefly mentioned, then the condition of being a political and religious figure was examined and in conclusion, the resolution of the Guardian Council was reviewed.
    Keywords: Religious, Political Figure, president, conditions, Guardian Council, presidential candidates
  • Asadollah Pedroud *, Farajollah Rahnavard, Habibollah Taherpour Kalantar Pages 213-252

    A Citizens Charter is a written document that is applied as a tool to increase the empowerment of citizens, strengthen the accountability of agents, and increase trust between service users and suppliers and increases organizational effectiveness and performance by creating a public commitment to adherence to measure service delivery standards. Now more than three decades after drafting the concept of the Citizens Charter, there is still a scientific and practical gap in this regard. Considering this issue, the main purpose of this article is to identify the steps to establishing the Citizens Charter in government organizations. The article is practical in terms of purpose and qualitative in terms of data type. Utilization of the Meta-synthesis method and the seven- stage process technique of Sandelowski and Barroso (2007) and the Critical Assessment Skills Program (CASP), ultimately 20 articles have been employed in the present article.A review of the literature revealed that the theoretical framework and foundations of the Citizens Charter are based on civil rights, public governance, modern public administration, and the management of public values. Moreover, after reviewing the obtained article, the model of establishing a Citizens Charter, including four stages of preparation, design, deployment, forecasting, and evaluation was presented using text analysis in the MAXQDA software. In the end, it concluded that implementing the Citizens Charter in government organizations promotes the standardization of services, information, accessibility, participation, non-discrimination, accountability, transparency, reliability, and dissatisfaction redressal mechanism.

    Keywords: Citizens Charter, New Public Administration, Public Values Management, Citizens Rights, Public governance
  • Fatemeh Azizzadeh, Ali Rezaee *, Hojjat Mobayen Pages 253-287
    One of the most substantial rights of shareholders that has been specified and guaranteed by the legislator in the commercial laws and legal systems of many countries, including Iran; Shareholders have the right to be informed of the status of the company. According to Article 139 of the amendment bill of a part of the Commercial Code approved in 1968, the information rights of shareholders have been explicitly accepted; However, there is no specific legal regulation regarding the extension of this right to some types of corporate stakeholders. Although from a theoretical point of view, some ethical principles governing the theory of stakeholders, such as the principle of transparency and social responsibility of companies, justify the access of some stakeholders to company information, however in practical terms, the conflict between the rights and interests of shareholders and beneficiaries in the form of obstacles such as the rule of the competitive spirit over the company makes access to the company's information difficult for the beneficiaries. Therefore, this article tries to describe and analyze, in a descriptive and analytical way, the concept of the beneficiary, the basics of the requirement for beneficiaries to access information, and the obstacles and challenges ahead in the implementation of this right.
    Keywords: Stakeholder Theory, Shareholders, Beneficiaries, Information Law, Commercial Companies
  • Seyed Hojjatollah Alamolhoda, Kamal Kadkhodamoradi *, Mohammad Sadgh Farahani Pages 289-321
    According to Article (52) of the Constitution, the competence of "budget preparation" has been assigned to the government on the one hand and the competence of "processing and approval" has been assigned to the Islamic Consultative Assembly on the other hand, so that in the shadow of the silence of the ordinary legislator, disagreement regarding the limits of the competence of the parliament in considering and approving the budget bill be raised. Leading research, employing library studies, and adopting an analytical-descriptive approach, has come out to answer the question, what are the rules governing the parliament's consideration of the budget bill? Based on the criteria derived from the various principles of the constitution and the opinions of the Guardian Council in the position of reconciling the resolutions of the parliament with the constitution, it was determined that the competence of the Islamic Consultative Assembly in "addressing the formalities of the budget bill" is limited to "verifying the correctness of the arrangement of the formal structure of the bill" with the purpose of monitoring the formation of the budget bill from "items and notes", "tables" and "appendices" and in the position of "addressing the generalities of the budget bill" is in addition limited to "rejecting the generalities of the budget bill and requiring the government to amend it". Furthermore, "no change in the subject of the budget bill", "no fundamental change in the components of the budget bill", "no disruption in the performance of the duties of basic institutions", "no disruption in holding events arising from the constitution" and "timely submission of the budget approval to the Guardian Council" "are among the requirements governing the stage of dealing with the details of the budget bill.
    Keywords: Budget Bill, Government, Islamic Consultative Assembly, Budget Structure, Article 52 of the Constitution
  • Hossein Rahmatollahi, Seyed Ahmad Habibnezhad, Samaneh Taghizadeh * Pages 323-353
    The principle of continuity of the political system requires that legislatures not be closed. However, there may be circumstances cause a re-establishment or interruption. The present study uses a law-based approach through adaptation and comparison while using hermeneutics and interpretive methods to comprehend the interruption concept. In addition, by presenting an intentional view, using the detailed form of constitutional negotiations, considers the interruption in the legislatures to be functionally and institutionally examinable. Although the principle of non-closure of the parliament is taken from the prima facie of Article 63 of the Constitution; however, the gaps and ambiguities that exist in the various principles of the constitution, raise the question of what is the legal system governing the interruption of parliament in Iran’s constitution compared to other legal systems? If interruption occurs, which institution is the most suitable substitute for the Islamic Consultative Assembly? Other political systems, have provisions in their laws, depending on whether they are parliamentary, presidential, or semi-parliamentary. The British parliamentary system, meanwhile, offers more efficient forecasts during the interruption. Because if the government resorts to the tactic of dissolution of the parliament, the judgment between the parliament and the government will be left to the people in the form of a general election. This solution will not only provide solutions to escape the crisis but also give a democratic format to interrupt the parliament. It also envisions arrangements for decision-making during the parliamentary recess, called "Recall of Parliament”.
    Keywords: Principle of non-closure, Interruption, Functional Interruption, Institutional Interruption, Substitute institution, Political Systems
  • Masoud Faryadi * Pages 355-382
    One of the most important strategies for providing wood required by the country and protecting forests at the same time is to cultivate wood in suitable lands. Considering the significance of this solution, the legislator has obliged the government to develop wood cultivation, but these measures are not enough to regulate and develop the supply of wood and preserve forests, and there are legal gaps in this regard. Firstly, the government's institutional entry into this activity requires its own administrative, legal, and financial equipment, and secondly, in order to reduce the government's entrepreneurship and strengthen the participation of the private sector, special support mechanisms are required for wood cultivation, these two essential pillars for developing cultivation in Iran's laws and regulations are not foreseen. In this article, the issue of legal loopholes in support of wood cultivation as a solution to preserve the country's forests is investigated with the analytical-pathological method. Finally, the conclusion is reached that although the basic legal framework is provided for the development of wood cultivation, the legal mechanisms to support the desired development of this activity are not provided. Therefore, it is suggested to specify the required administrative structure for the management of various stages of wood cultivation and to approve comprehensive instructions to regulate and encourage this activity and support the private sector in this field.
    Keywords: Wood Cultivation, Regulation of the Wood Market, Forest Protection Rights, Supply of Wood, Wood management
  • Fariborz Arghavani Pirsalami *, Hossein Alipour, Habibeh Amini Pages 383-422
    The increasing depth of globalization effects has resulted in many countries seeking accomplishment in light of the regionalist perspective and its capacities. Some crucial economic factors in Central Asia such as oil and gas, pipelines, commodities, consumer markets, assembly industries, and the impact of SCO on regional trends have resulted in Iran's economic diplomacy's attention to the region inevitably. The question of this article is what are the most crucial capacities and challenges of Iran's economic diplomacy in Central Asia in light of SCO? This article, with descriptive- explanative method, argues SCO can play a significant role in Iran's economic diplomacy more than an organization. This role depends to recognizing capacities and fortifying them and challenges and mitigation of their effects. The findings of this article represent some capacities that can support economic diplomacy with Iran. These are organization members inclusive in the region, organization performance in line with Iran's Look to East Policy, and the definition of the new structure of economic cooperation. In contrast, axes such as the security approaches governing the organization and the non-economic structure, the interventions of extra-regional powers and their effect on restricting the non-security actions of the organization, and finally the approach linked with the doubts of some members towards Iran's international behavior are the most significant challenges facing Iran's economic diplomacy in the path of this institution.
    Keywords: Central Asia, Iran, Economic Diplomacy, Shanghai Cooperation Organization (SCO), regionalism